– Hvor mye du får i pensjon avhenger av de valgene du gjør nå. Ved å ta eierskap over de pensjonsmidlene du allerede har opptjent, kan du sørge for en vesentlig bedre pensjonsutbetaling enn du ellers ville fått. Noen få prosentpoeng årlig vil gi store utslag over tid da også rentes rente – effekten spiller inn. Husk også at pensjonsmidlene er låst til du blir pensjonist. Det vil for de fleste bety mange år. Det tillater en sparing med relativt høy risikoprofil. Da er fond med en stor andel aksjer sentralt. Historien viser at det gir godt betalt.

Det sier daglig leder Jo Helgestad i Pengeråd AS, som har rådgivning av innskuddspensjon (tjenestepensjon i privat sektor) som et av sine arbeidsområder.

– Vi ser på fondsfordelingen og gir råd om bedre fondsvalg både nå og for fremtiden. Det betyr høyere pensjonsutbetaling når den tid kommer, sier Helgestad.

Store utslag på pensjonsutbetalingen

Jo Helgestad opplever at nordmenn flest ikke er særlig opptatt av hvilken pensjonsspareordning man har, og mener generelt god økonomi kan være en del av forklaringen.

– Mitt inntrykk er at det er relativt få som vet hvordan pensjonspengene er fordelt. Historisk har det ikke vært noen kultur for sparing i aksjer og aksjefond her i landet. På dette området ligger vi langt bak sammenlignbare land som Sverige, sier Helgestad. Han har inntrykk av at dette nå er i ferd med å snu.

Jo Helgestad

– Dersom det ikke gjøres noe med innskuddspensjonsavtalen ligger den som regel som den gjorde fra oppstart, med svært lav risiko og lav forventet utbetaling til deg som pensjonist. Bedriftene som kjøper pensjon for sine ansatte, har ofte et kostnadsfokus i sine valg. Det gir sjelden det beste resultatet for de ansatte. Mens bankinnskudd nå gir en typisk rente på mellom null og en prosent, har norske aksjefond de siste 20 årene gitt en årlig avkastning på rundt åtte prosent. Med rentes rente-effekten i tillegg blir det enorme utslag på pensjonsutbetalingen, forteller Helgestad.

– Ved siden av risikoprofil betyr forvaltervalg, geografisk og bransjemessig fordeling, vekst, verdi eller eller indeksfokus på aksjene, aktiv oppfølging, kostnader, og flere andre forhold mye for avkastningen.

Svært godt år så langt

Til tross for resesjon og koronakrise har Pengeråd AS hatt et svært godt år så langt. Avkastningen på rådene til Helgestad er på rundt 25 prosent hittil i år. Siden oppstarten i 2014 har avkastningen vært 12,5 prosent årlig. Dette er skyhøyt over det Oslo Børs kan skilte med. Pengene er plassert i virksomheter som Helgestad følger godt med på og som antas å ha fortsatt stort vekstpotensiale i tiden som kommer.

– Koronapandemien kommer til å sette sine spor, og det er en del tradisjonsrike bransjer som det nå er klokt i styre unna. Det er absolutt grunn til å ta utviklingen i norsk og internasjonal økonomi på største alvor. Men det finnes områder, som for eksempel digitale verktøy og nettbaserte løsninger, helse og grønne aksjer, som åpenbart har potensiale for fortsatt kraftig vekst. Nå gjelder det å følge med og vite hva man gjør med investeringene. Eller du kan overlate jobben til oss i Pengeråd AS, sier Helgestad som understreker at disse rådene ikke bare gjelder for pensjonsmidler, men også for generell fondssparing.

Bookmark and Share
Kategorier: Nyheter

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.