Pensjon & Pengeråd gir råd om valg av fond innenfor en forhåndsdefinert utvalg. Noen tilbydere (livselskaper) tilbyr kanskje 20 forskjellige fond i sine kapitalforsikringstilbud, andre 90, mens enkelte tilbyr over 500 fond. Noen tilbydere byr i hovedsak på egenproduserte fond, mens andre er helt uavhengige og har ikke egenproduksjon. Det er i prinsippet ikke antallet som betyr noe, men gitt at fondene og fondsleverandørene er forskjellige gir et høyt antall større muligheter til å finne det fondet du søker. Å kun tilby egenproduksjon er i prinsippet en begrensning.

Saken er uansett at P&P rådgir på de pensjonsavtaler og kapitalforsikringer som kunden kommer med. Det er kun dersom kunden ikke har produktet fra før, eller selv ønsker råd om et mulig skifte, at vi påvirker leverandørvalget. Og det er ingen tvil om at vi har favoritter. Men vi har fortsatt ingen relasjoner til disse!

En tilfeldig opplisting av tilbydere kan være DNB, Storebrand, Nordnet, Sparebank1, Terra, Handelsbanken, Nordea, osv.

 

Metodikk:

Vår metodikk er å kontinuerlig overvåke markeder og fond for å danne oss et bilde av hvilke fond som vil gi best avkastning på 1-6 mnd. sikt. Vi tror at nær historisk prestasjon indikerer sannsynlighet for at dette i mer eller mindre grad vil gjenta seg i nær fremtid. Vi jobber for å videreutvikle vår evne til å se når situasjonen ligger til rette for verdiøkning og når det er tegn til at verdien kan falle. Vi kjøper ikke kun fordi fondet har falt og har lav relativ verdi, vi vil se at fondet er i positiv utvikling. Den største utfordring ved investeringer er kjøp. Ved hjelp av tekniske analyser prøver vi å bli bedre til å time kjøpet.

Vi mener å ha kjernekompetanse på utvelgelse av fond. Dette gjør vi utfra faktiske og erfarte kvaliteter i de enkelte fond. Dette kan være historisk avkastning, avkastning i forhold til risiko, hvilke type selskaper fondet investerer (store/små, verdi/vekst), bransje,  hvordan fondet reagerer i urolig markeder, defensivt/offensivt, psykologi, samt andre nøkkeltall på stil og ferdigheter. Vi ser i mindre grad inn i fremtiden (“glasskule”), og baserer oss i mindre grad på typisk verdibasert metodikk som selskaps- og regnskapsanalyse. Vi er generelt tilhenger av vekst- og  trendbaserte forvaltningsstil, basert på bransje, geografi, forvalter og marked. I tillegg ser vi hvilken påvirkning valuta har på avkastning, og hensyntar dette. Vi har ingen klare preferanser på aktiv forvaltning eller indeksforvaltning, man tror at de beste aktive over tid får beste resultat. Vi har heller ingen preferanser på forvalter, men tror at her som i livet ellers så vil det variere hvem som til enhver tid er best. -Det finnes Ingen forvalter som alltid – og i alle fondstyper – er best!

Større kapitalforvaltere baserer ofte forvaltningen på kundens risikoprofil, tidshorisont, krev til likviditet og avkastning.  I dette ligger forslag til sammensetning av aktivaklasser og også ofte hvilke fond som anbefales. Vi mener at det er mer å hente ved mer aktiv forvaltning og gjennom å lese markedets trender.

Fondsvalg er en kontinuerlig aktivitet og bør ajourføres minst ukentlig. Den jobben er det få andre enn Pensjon & Pengeråd som tar!

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.