fbpx

Positiv start på aksjeåret

Kundene til Pengeråd AS har hatt en svært god start på 2023. I løpet av årets første fem uker var de med høy-risiko portefølje opp hele 13 prosent, mens medium og lav var opp henholdsvis 11 og seks prosent. For å illustrere: Tross at dette er noe som gjøres i egenregi har en portefølje med enkeltaksjer steget hele 43 prosent så langt i år.

-Det ser veldig bra ut så langt. Det begynte å snu de siste åtte, ni ukene av fjoråret, og særlig de globale aksjene har gått bra så langt i år. Det er mye spennende som skjer, og særlig i Kina og resten av Asia er det mye på gang, sier daglig leder Jo Helgestad hos Pengeråd AS, som tror at bunnen allerede er nådd.

Jo Helgestad


Går bra med globale aksjer

Jo Helgestad forteller at aksjemarkedet normalt ligger seks til ni måneder i forkant. Selv om realøkonomien fremdeles er utfordrende i Norge som i store deler av verden, mener han at det er mye som tyder på at det går mot lysere tider for spareren og investoren igjen.

-Fjoråret var tungt, men nå begynner optimismen å vende tilbake. Rentenivået ser ut til å toppe inn mot sommeren, og kanskje til og med gå litt ned igjen i starten av 2024. Det samme gjelder inflasjonen. Inflasjonen, som styrer renten, ser ut til å ha toppet ut og være på vei ned. Dette absorberer markedet og kursene. Det skal dog sies at markedet er mer optimistisk enn sentralbankene.

Helgestad forteller at den norske børsen har hatt en svak økning så langt i år, og antar at dette kanskje er en indikator på at de “norske bransjene” olje, gass og shipping har gått noe fra seg og fremover vil trumfes av teknologi og andre bransjer/geografier som har slitt betydelig de siste par årene.

-Det vil si en favorisering mot mer globale aksjer, sier Helgestad.


Gjenåpningen av Kina er svært viktig

Ifølge Pengeråd-sjefen er det særlig teknologi-aksjene som «virkelig har fått rev i seilene igjen», som han uttrykker det, men også området bærekraft viser positive signaler. Han mener at særlig gjenåpningen av Kina vil slå svært positivt ut.

-Vi ligger godt an, og kan håpe på et flatt til svakt positivt år totalt sett. Men omskiftelig vil det bli, og trolig vil de aktive valgene, aksjer eller fond, bli svært viktige. Kanskje indeksforvaltning dermed blir noe nedtonet. Nå har selskapene startet rapportering av fjerde kvartal 2022, og ikke minst hva de i den forbindelse sier om forventninger til fremtiden blir viktig.

-Igjen; det forventes å være ytterligere viktig å være aktiv, velge de rette fondene, og å tilpasse seg en verden som skal gjenvinne en ny, bærekraftig struktur etter noen krevende år.

Bookmark and Share
Kategorier: Nyheter