Som jeg skrev sist uke er markedet igjen i rett retning etter fallet på ca 3% 17-18.mai. Faktisk er vi marginalt under toppen etter en sterk periode i spesielt Korea, Europa og India. Norge, Russland og Polen har hatt en tung uke. Vår portefølje er nå over indeksfond i både Norge og globalt. Fondsvalgene er viktige, og vi har nå en spennede blanding av “raske spisser, kreative midtbanespillere og solide forsvarere”. Ja, porteføljedrift kan helt klart sammenlignes med å komponere et fotballag. Dette innbefatter også å ha et reservelag eller to der vi følger spillerne (fondene) for å se om de er klare for førstelaget!

Mange av dere har observert at Sparebank1 Østlandet (eks Spb Hedmark og Spb 1 Oslo Akershus) har lagt ut egenkapitalbevis for tegning. Noen har spurt om råd. Jeg sier at jeg ikke kjøper dette. Det er ikke fordi det ikke er bra, for jeg tror dette er et solid papir som kommer til å gi en høvelig avkastning (3-6%, inkl utbytte pro anno??). Dette konkurrerer med min aktivitet, så svaret er kanskje gitt… Men argumentet er at det finnes mange norske fond som også investerer i banker (aksjer eller egenkapitalbevis), der Landkreditt Utbytte trolig er den mest tydelige, og jeg tror på den aktive tradingen som disse utfører. Jeg tror at kjøp og salg av et utvalg banker til rett tid gir bedre avkastning enn å sitte fast med en bank. Årlig utbytte er for noen et argument, men utbytte er i praksis det samme som å selge en fondsandel. Det kan feks gjøres på samme dag som banken betaler utbytte, så elimineres også timing-risikoen. Lokalpatriotisme er noe annet…

Til slutt vil jeg lenke dere mot en mulig lovendring innen finansiell rådgivning. Forbrukerrådet ønsker å styrke uavhengighetsprinsippet ved å forby returprovisjon fra forvalterselskap til rådgiver. Dette er rådgiverbransjen (banker og “uavhengige” rådgivere) selvsagt imot, da dette er hoveddelen av deres inntekter på såkalt “gratis” rådgivning. I England og Nederland er returprovisjon forbudt. I Nederland er det også mva på rådgivning. Er det noen som er tidlig ute med å jobbe for kundens beste? (= P&P…)

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.