Denne uka har vært spesiell. For første gang som rådgiver har jeg anbefalt å være ute av markedet. Etter en svært negativ mai måned med ca 9% verdifall, fant jeg det tryggest og riktig å anbefale å selge andelene. En eskalerende handelskrig med Mexico som nytt element, lang tid til G20-møtet i slutten av juni der Trump og Xi Jinping skal møtes, stadig lavere 10 års US-statsobligajon, lav og fallende oljepris, forventet lavere vekst i verdensøkonomien, beskyldninger om ulovlig samarbeid mellom amerikanske tech-selskaper, mm. gjorde at jeg fant det best å sikre verdiene. 

Selvsagt måtte det samme dag som beslutningen var tatt, komme en uttalelse fra US Fed/sentralbank om at de var villige til å handle for å opprettholde den økonomiske utviklingen som nå er truet av handelskrigen. Det betyr om nødvendig å sette ned styringsrenten. Dette førte til en kjøpsbonanza og opp rundt 2,6% på Nasdaq. Etter det har oppgangen vedvart, men i lavere omfang (0,6-0,8%/dag) på Nasdaq. Det sikkerhetsnettet som uttalelsen ga, har gitt en positiv stemning også på mange andre børser. 

Det store spørsmålet er substansen i troen på at FED vil rydde opp etter Trumps forsøk på å endre verdenshandelen. Den har stått imot nye negative meldinger rundt tollmurer samt makrotall fra USA de siste dager. Jeg tror på en begrenset nedside og ujamn men flat utviking inntil G20-møtet. Der kan negativiteten på nytt brake løs, men det kan også åpenbares klare muligheter. Jeg tror igjen at det er best å være i markedet, og anbefaler inngang.

NB: Mitt mål er å skape meravkastning for deg som kunde. For å oppnå dette må en ta risiko. Risiko betyr svingninger. Som følge av mai-tallene er vi nå under der vi ønsker å ligge. Over tid har det blitt gitt god avkastning på rådgivningen. Dersom svingningene er for store, må jeg anbefale vår medium-risk portefølje med over 8% hittil i år.  Illustrasjon: Grafen viser fondet vi bruker nå, sett opp mot verdensindeksen. Grafen illustrerer godt forholdet mellom risiko og avkastning.

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.