Dagens tema er et paradoks. Over tid er det heller ikke normalen. Men over kortere perioder skjer dette fra tid til annen. Hovedgrunnen er at forventningene, og ikke realøkonomien, styrer markedene. Men denne gangen er et heller ikke kun forventningene, optimisme er jo en forventning, som styrer. Nord-Koreas missiller er en åpenbar grunn til frykt.

Ellers fortsetter NOK å styrke seg mot valutaene, spesielt USD. 10% siden mai, og på svakeste nivå siden mai 2016. EURO har falt 3% siden juni. DNB tror at USD vil styrke seg det kommende året, og påpeker ellers i sin morgenrapport færre ledige og muligheter for økte renter på global front. Nettopp det siste kan ha vært en trigger for de svake markedene i sommer. Aksjemarkedet liker i prinsippet ikke økte renter da det fører til økte kostnader for bedriftene. Jeg er forsiktig med å spekulere i valuta, men etter den siste utviklingen tror og håper jeg vi ser en utbunning. Jeg har også begrenset tro på årstidens innvirkning på markedene. Men likevel, august-september er typisk en svak periode for aksjevekst.

Portefølja skal nå være “renovert” for alle sammen. Øst-Europa fører an, Norden har endelig kommet seg noe opp, Norge faller noe tilbake i feltet, mens Europa og ikke minst Kina har hatt en tung uke (N-Korea). 2,7% hos oss, 0,2% i global indeks, ca 5,8 i Norge. Renteporteføljen fortsetter opp, nå 5,7% hiå.

Antar at dere stadig ser reklame for Aksjesparekonto. Bra for mange, men neppe for oss. Skulle vi skifte, må vi også realisere og betale skatt. Skattesatsen i ASP (29,7%), er også et viktig punkt (24% i Inv.k. Zero).

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.