Det går i rykk og napp, og det er utfordringer i både det norske og det globale aksjemarkedet for tiden. Utfordringen er at årsakene til utviklingen er vanskelig å se. For Norges del er fortsatt lav oljepris ($46) en opplagt forklaring. Men ellers går det relativt bra med norsk økonomi og pila peker oppover. Men dette synes ikke i kursene. En årsak kan være at mange fond har en vekting mot olje/gass og fisk, som begge har hatt svak avkastning i år. Forøvrig er det over 20% differanse mellom beste og svakeste norske aksjefond i år – med fjorårets vinner Forte Trønder på bunn i år. Og vårt Nordea Norge Verdi på topp. Indeks ligger på +1%.
Også globalt kan vi hevde at oljeprisen har spilt inn, med Russland som året taper med -15%, rubel-notert (forøvrig positive tegn nå…). Til tross for at store deler av verden reduserer sine kostnader med lav oljepris, synes oljeprisen likevel å være en indikator på økonomisk vekst. Vi skal likevel ikke klage, verdensindeksen er opp 8% i NOK/10% i USD hiå. Optimismen skapt av Trump begynner imidlertid å blekne, og nylig reduserte det intern. pengefondet sine prognoser for vekst i verdensøkonomien fra hhv 2,3% og 2,5% vekst i 2017 og 2018 ned til 2,1% for begge år. Dette kan være en årsak til siste ukes nedgang i markedene på 1,7%, ned til 8% hiå.
Verdt å merke seg er norske boligprisindekser som viser en nedgang på 1,1% i mai, den største nedgangen siden 2003. Økte egenkapitalkrav til lånetager antas å være en årsak. Ellers viser statistikk at alder på kjøpere av leiligheter har gått opp 3-4 år siden 2011, noe som viser at voksne hobbyinvestorer og foreldre har tatt en større plass i markedet.
Viktig for oss som tror på aksjer/-fond og egenskapitalbevis: Fra 1.sept. kommer den nye Aksjesparekontoen (ASK). Kontoen har mange fellestrekk med Investeringskonto Zero, som flertallet av oss bruker. Her kan du kjøpe og selge aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis uten beskatning så lenge pengene står på kontoen. I perioden fra 1.sept. til 31.des. kan du i tillegg overføre overnevnte som du i dag eier – og som har gevinst – skattefritt til Aksjesparekontoen. Har du derimot tap på ditto, bør du realisere tapet før du overflytter til kontoen. Etter overgangsperioden er det ved uttak skatt på gevinst og fradrag på tap som vanlig. Ellers er det løpende utbyttebeskatning på kontoen, og den får skjermingsfradrag (reduserer gevinsten). Nordnet vil etter planen legge ut et opptak av info.møte om produktet som finner sted på morgenen to. 29. Men spør meg, og jeg vil prøve å gi deg svar!
Etter det jeg vet nå kan ikke Investeringskonto Zero flyttes over til Aksjesparekonto, uten gevinstbeskatning. Men som sagt relativt like produkter. Vi går glipp av skjermingsfradrag men får til gjengjeld lavere skatt på gevinst (24% mot 29,76% på ASK).
Ellers kommer også en forbedret IPS fra trolig 1.nov. Da kan du spare opptil kr 40 000 årlig og får skatteredusjon opptil kr 9 600. Dette er et annet produkt enn Aksjesparekonto (der du ikke får fradrag for innskudd), med bla binding til pensjonsalder og fritak for formuesskatt.
 

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.