Uken har vært bra, og vi er halvveis tilbake til toppnivået fra ca 14 dager siden. Trump er på “reise” og bortsett fra litt litt knuffing og fortsatt miljømotstand, er det solide ordre til den amerikanske forsvarsindustrien – med etterfølgende børsoppgang – som har vært agendaen siste uke. Rolige dager i USA er stort sett gode dager.
Kina, Korea, USA, Brasil og India har hatt god markedsvekst siste uke. De tre siste hadde en solid dipp uke før denne, bla som følge av videre undersøkelser rundt Russlands rolle før og under det amerikanske valget. Biotek/helse, Norge og Europa falt tilbake sist uke. Etter ukens OPEC-møte har oljeprisen falt tilbake – og krona med den. Det betyr at den betydelig NOK-styrkelsen (ca 4%) – som følge av stigende oljepris – fra 10. til 25.mai, ser ut til å være over i denne runde. Bra for våre investeringer.
Av de tre fondsbyttene som ble gjort siste uke, er jeg kortsiktig mest fornøyd med kjøpet av x. Etter en kraftig dipp på 10% kom vi heldig inn og har allerede ca 2,5% vekst. Noen av dere  har kommentert “ubenyttede” midler på konto. Dette skyldes at fondet vi opprinnelig hadde bestilt ble stengt for nytegning, og det tok noen dager før x ble kjøpt.
Kjenner dere “frykt-indikatoren” (S&P 500 VIX)? Den indikerer uroen/nervøsiteten i markedet. Den er høy når risikoen anses som høy, og motsatt. Om den ikke nødvendigvis er en guide for fremtiden, så sier den i det minste hvordan markedet oppleves i dag – og historisk. Dagens nivå er lavt. Jeg tolker det slik at investeringsklimaet er godt. Se kurvene under. Den øverste er sist halvår. Grafen viser stabile betingelser for god vekst i verdensøkonomien. Toppen rundt 15. april sammenfaller med rakettoppskytninger i Korea og en viss usikkerhet rundt gjennomslagskraften for Trumps politikk (etter 100 dager). Den siste toppen viser overnevnte Russland-granskning. Mer interessant er 5-års grafen nederst. Det store bildet viser et godt investeringsklima, som faktisk stadig blir bedre. Toppene sammenfaller med “mini-finanskrise” i august 2015, et 10%-fall i markedet i januar 2016, og at Trump ble valgt som president i nov. 2016.
 

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.