fbpx

Ukerapport 26.okt.: Fakta vrs. følelser

Publisert av admin den

Mange er frustrerte, nervøse eller forbannet nå. Børsene har gjennom uka fortsatt fallet som startet 3.okt med den amerikanske sentralbanksjefen som meldte at om høy fart i økonomien, og at dette ville fortsette. Dersom veksten er over målsatt vekst betyr det å bremse økonomien, dvs enten redusere oppkjøp av eller selge obligasjoner – eller sette opp styringsrenten. Den amerikanske 10-års statsobligasjonsrenten gikk da opp til ca 3,3%, og fremtidig rentekost for amerikanske bedrifter nådde bekymringsutløsende høyder. Dette skjedde samtidig med mange andre geopolitiske utfordringer (handelskrig med Kina, journalistdrap i det saudiske konsulatet, frykt for høyere oljepris, forventet lavere vekst i verdensøkonomien, budsjetturo i Italia, dårlig forhold til Russland, mm). Og i tillegg er bakteppet høye amerikanske aksjekurser etter solid oppgang over flere år, lavere forventet resultatvekst hos bedriftene, og fortsatt økte styringsrenter….. Kanskje ikke rart noe skjedde…? Men triggeren var – som vanlig – vanskelig å vite at skulle komme akkurat da. Dette har medført en korreksjon (ned 10-15% over kort tid) i mange markeder der særlig US tech, Europa, Norden, Asia/Kina, men også verden generelt ble truffet. US tech er typisk ned 15% i perioden. Først brått ned i perioden 3-10, deretter opp/ned – med fall på Nasdaq 4% onsdag 24. og opp 3% torsdag 25. US 10 år er nå på ca 3,10%. Oktober ligger an til å bli den svakeste aksjemåneden globalt på tre år.


Så langt fakta. Nå følelser, frykt og nervøsitet. VIX-indeksen måler dette, og endret seg begrenset fra 3.okt men har deretter steget til høyder vi sist så i feb./mars. +/- 3-4% to dager etter hverandre sier mye. Økt frykt, men kursene begynner å flate ut. 


Hva med oss? Jeg mener vi har klart oss relativt bra – ned 7,5% siden 3.okt. Vårt helsefond har vært meget bra i perioden og nesten uten verditap. Tech-fondet har falt ca 15%. Verdensindeksen har falt ca 7,5% i perioden, Oslo Børs rundt 8%. 


Som du skjønner er jeg lite lysten til å selge. Følelsene er sterke, det irrasjonelle står sterkt. Jeg tror fakta og det rasjonelle etterhvert tar over. Jeg tror på en fortsatt bra vekst særlig i den amerikanske, den norske (og den vietnameske) økonomien, men også globalt. Senest i dag kom BNP-vekst i USA på 3,5% i 3.kv. Men at kursveksten kan bli lavere enn hva den har vært de siste 3-5 år, ja det er nok sannsynlig. Og – som vi har sett siden jan/feb i år – fortsatt volatil. Det blir ikke enklere å høste meravkastning. Til info ligger fortsatt obligasjonsporteføljen på ca 7% pa.

Bookmark and Share
Kategorier: Ukerapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.