Et ordentlig “tung” tema denne uka. Først må det sies at en betydelig styrking av NOK mot såvel USD som Euro er hovedårsaken til at porteføljen har falt. Feks har USD/NOK falt ca 3,5% fra 9.sept til i går. Da hjelper det lite at våre globale investeringer i lokal valuta faktisk har styrket seg. Valutasvingninger er etter min mening kanskje det vanskeligste å forutse innen finans, så der er vi på kort sikt noe prisgitt hendelsene. 

Det er primært NOK som har steget, som SEK, ikke USD/EURO som har falt. Sterk norsk økonomi, sterk oljepris og forventninger om rentehevelser er noen årsaker. Norges Bank hadde rentemøte i går, renten ble hevet fra 0,5% til 0,75%, som forventet. Men rentebanen ble satt noe lavere enn forventet. Dette var en årsak til at NOK falt noe tilbake i går. Det forventes forøvrig et nytt rentehopp i mars 2019, og en utflating i rentehevelsessyklusen i 2020 med en styringsrente på 2,0% (DNB tror på 1,75%), dvs en oppgang på 1,5% fra gårsdagens nivå. Klart opp, men ikke veldig, og med sterk finansiell stilling i bankene vil trolig renten til kundene økes mindre. Tilbake til valuta, euro ventes å stabilisere seg på kort sikt, USD ventes å styrke seg. SIden underliggende utvikling er god, og valutaen forventes å utvikle seg positivt for oss, beholdes porteføljen uforandret. Norge har relativt sett styrket seg klart siste 14 dager, men gitt bakenforliggende er kanskje det en grunn til ikke å gå inn akkurat nå. 


Både Oslo Børs og Wall Street har satt rekorder siste uke, tall fra økonomiene er positive, og det er litt mer optimisme nå enn på de tyngste “handelskrig-dagene”. God helg!

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.