“Norges Bank mener norsk økonomi tåler høyere renter på samme tid som rentene senkes i verden rundt oss. Bekymringene knyttet til husholdningenes gjeld og boligpriser lurer fortsatt i bakgrunnen og sentralbanksjef Olsen vil skape seg handlingsrom.” (Holberggrafene). 

Norge er ikke som andre land. Vi setter opp rentene, nå 0,25% til 1,50%. USA satte denne uka ned rentene med samme størrelse. Alt for lite, tordner Trump. Han vil ha ytterligere fart på den amerikanske økonomien for å sikre seg gjenvalg. Norge har, sammen med bla. Australia, over de siste tiår opplevd en mer stabil økonomiske vekst enn mange andre land. Norge har oljen og oljefondet, som gjør at vi i større grad kan styre økonomien. Australia har over tid hatt tilgang på kompetent humankapital fra bla. Kina, og har slik kunnet styre veksten. Ellers illustreres flytende- kontra fast rente under. Fastrente er en forsikring. 

Miljø og grønne aksjer får stadig større plass også innen finans. Nordea vil nå etablere et norsk fond der kun bærekraftige selskaper får plass. Solenergi er i støtet som aldri før, og Amazon bestiller 100 000 el-budbiler. De skal innen 2030 kun bruke grønn energi og innen 2040 være klimanøytrale. 

Fondene våre dupper opp og ned for tiden. Rundt 9% hiå. Det mest karakteristiske de siste uker har vært at det er de store, gjerne indekstunge, kvalitetsselskapene, som har gått. Vekstfond har blitt hengende etter. Innen en kjent bransje – teknologi, har det vært rundt 8% differanse mellom topp- og bunnfond over de siste tre måneder. Ja, teknologi er en vekstbransje, men også her er det forskjell på selskapene. En annen kjensgjerning er at indeksfond har beseiret aktivt forvaltede fond over lengre tid. Dette bekrefter at det er de store selskapene som har stått for mye veksten. Ellers har eiendom siste uke gjenvunnnet deler av verdifallet fra 2-3 uker tilbake. 

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.