Kjedelig å måtte avslutte årets (usikkert om jeg skriver i romjula), med nok en tung dag i markedet. Denne gang er det gårsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken (Fed) som setter agendaen, og markedet svarer med 1-2% ned. I flg Erik Bruce i Nordea var beslutningen fra Fed som forventet. Men markedet og Fed er ikke enig om verken nåtid eller forventninger framover, og da var dette svaret. Dette er også vår utfordring; Fed og fakta – eller marked og en stor dose frykt? Her kommer grunnlag for valg:

Bedriftenes inntjening har i 2018 økt 17%, markedet har falt 6% (pr 19.des.). Dvs markedet har blitt 23% “billigere”

USAs sentralbank (Federal Reserve (Fed)) ser på markedsuroen i høst som forbigående, og tror på fortsatt vekst i den amerikanske økonomien. Derfor satte de i går (19.) opp renten 0,25% (til intervallet 2,25%-2,50%) og sier at nøytral rente ligger på 2,75%. Tross at vi nærmer oss nøytral rente, forventes to rentehevninger i 2019 (fra tre) og en i 2020. Veksten i den amerikanske økonomien ventes for 2019 å ligge på 2,3%, mens veksten i 2020 forventes å bli 2,0%. 


“Vi har gjort mange av de samme vurderingene som Fed. Vi trr mesteparten av svekkelsen i den europeiske veksten er forbigående, og at den markedsuroen vi så langt har sett ikke setter vesentlige realøkonomiske spor. Hvis det slår til, vil nøkkeltallene styrke seg utover i neste år, optimismen styrkes og vekstanslagene innfris. Da vil det fortsatt være en solid vekst i den amerikanske sysselsettingen, arbeidsledigheten vil falle videre og lønnsveksten bli høyere. Med en slik utvikling tror vi at Fed vil heve tre ganger i løpet av neste år” (DNB Morgenrapport 20.des.) 

Fryktindikatoren (VIX) er på sitt høyeste siden februar.

Hva tror du på – Fed eller markedet?

Hva gjør vi nå? Forblir vi hvor vi er (tech og helse, primært amerikansk), går vi ut, eller erstatter vi noe eller alt med markeder som er i vekst, primært det asiatiske, med India og Tyrkia, pt i best fart (+6/7% siste uke)? Å forbli  i tech er for meg rett. Positivt siste mnd, positiv trend. Helse: Mer usikkert. Falt mye i det siste. Tekniske indikatorer er negative inntil månedsperspektiv, deretter positive. Kan feks BRIC være et alternativ? Vurderer dette. Uansett anbefaler jeg å være langsiktig og faktaorientert fremfor å bli revet med.

For å berolige så fortsetter vi den gode relative utviklingen i høst. +2% foran global indeks, og +3% foran Oslo B – siste måned. Vi ligger nå på -6,9% hiå. 
Takk for følget gjennom året! Er redd jeg har blitt “tyngre” og mer mer detaljert gjennom året – i takt med tyngre markeder. Men håper ukerapporten har gitt innsikt i hvordan det tenkes – både her og der….

God Jul og Godt nytt År! (mange “stressede barn” i aksjemarkedet i år….)


Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.