Nå er vi inne i (nok) en korreksjon. Det har vært den verste børsåpningen på verdensbasis på svært lenge. Indekser har generelt falt +/- 10%. Hvorfor skjer det og vil det vedvare?

Hyppig nevnte årsaker er oljeprisfall og troverdigheten rundt Kinas økonomiske utvikling. De siste dager er har momenter som det generelle prisfallet i råvarer, en oppstått tvil til USAs økonomiske oppsving og redusert vekst i verdensøkonomien dukket opp. i olje- og råvareeksporterende land som Norge påvirker dette naturlig nok økonomisk utvikling og arbeidsplasser, og temaet får stort fokus i media. I andre land vil lavere råvarepriser være gunstig for økonomien.
Jeg tror at korreksjonen primært er av psykologisk art. Nå hadde det gått opp noen måneder, uro og frykt rundt overstående har god grobunn i en generelt mer nervøs børsverden. Faktum at tilnærmet alt faller indikerer generell frykt. Reelt burde Norge falle mer enn svenske SMB-bedrifter innen inkasso og gambling. I Asia – der mye av spørsmålene ligger – faller det generelt mindre enn i vesten. Hvorfor? Verdens næringsliv går generelt godt, og det har ikke skjedd endringer i det bildet på to uker i 2016.
Ser vi på kursutvikling i både fond og indekser, ser vi at det skjer fall på 10-15% til tider. Se vedlagt utvikling over ett av våre fond, Delphi Nordic (siste 5 år). Dette er en naturlig del av aksjenes utvikling, og det skjedde i mai og august 2015. Nå er vi på et nivå som dette. Det er nå testen kommer. Faller det ytterligere 10%+, ja da har det skjedd noe spesielt. Noe som ikke har skjedd de siste 5-7 år. Er det noe reelt som ikke tidligere har kommet frem, er det fortsatt frykt og følelser? Finanskrisen blir et tema, er det samme forutsetninger nå? Svaret er kanskje ikke så farlig, vi får det ikke før i ettertid uansett. Fakta er at handling da er nærliggende.
Min anbefaling er derfor å avvente salg. Tegn tyder på at fallet har avtatt. Historien viser både bråe oppsving og en mer avventende reaksjon etter bråe fall. Risikoen ved å bruke 2-3 dager på utgang og 1-2 dager på inngang, samt transaksjonskostnader, anses for stor. Det er heller ingen anbefaling å gjøre det delvis – i enten volum eller enkeltfond. Fondene har stort sett hatt lik utvikling. Forøvrig er vi nå inne i solide fond/bransjer/land, også en årsak til å være avventende.
…en spennende uke! (-men ikke mer spennende enn at jeg er i ferd med å øke min eksponering…).
 Skjermbilde 2016-01-17 10.51.39

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.