Det har vært en tildels meget god start på det nye året for en rekke fond og markeder. Fond fra Kina, Øst-Europa, Russland, Afrika, m.f., kan vise til 5-10% vekst allerede i år – i lokal valuta eller USD/EURO. Utfordringen for oss er at de sistnevnte valutaer har svekket seg hhv. 5,8% og 3,3% mot NOK i år, noe som medfører at vi pt ligger på 1,3% hiå. -Godt foran verdensindeksen, men etter Oslo Børs på gode 2,9%.

Lite nytt å melde om årsaker til oppgangen. Det går fortsatt på sterk verdensøkonomi med lav ledighet, fortsatt lave renter (dog på vei opp i enkelte markeder), økende råvarepriser, skattestimuli, mm. I tillegg er fremvoksende økonomier på fremmarsj, ofte lavt verdsatt og dermed med en konkurransefordel ift det som er blitt en utfordring for de etablerte markedene – høy prising/verdsettelse.

Det kanskje mest konkrete spørsmålet nå er om valutasvekkelsen er unnagjort for denne gang – eller vil fortsette. Dette berører den norske vektingen av porteføjen. Det er tre fondsbytter i prosess, som alle går på antatt bedre fond innen samme kategori.

Mange kommer med spådommer om det nye året, også for aksjemarkedene. Disse er generelt positive. Men utfordringer er nevnte høye prising og dermed selskapenes utfordring med å levere til de høye forventningene, samt rentehevninger. Her i Norge er det forventninger om at en nå rimelig sterk oljepris kan skape boost i næringer som de senere år har ligget nede, at dippen i boligprisene avløses av videre vekst, og at vi fortsatt vil ha høy sysselsetning og en kompetent arbeidsstyrke.

Lykke til, 2018! (avslutter med årsaken til manglende rapport siste uke – NM langrenn. Bilde av fornøyde gutter fra Hamar SK etter 11.pr. i stafett).

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.