Solid opp siste uke, noe ned denne uke. Markedet virker å være noe paralysert og utsått, og igjen spiller Trump sine kort.

Nå er det Tyrkia som er i fokus. Tyrkisk lira er verdt rundt 1/3 vrs USD ift for tre år siden, president Erdogan ønsker ikke å sette opp renten for å tiltrekke seg utenlandsk valuta da dette strider mot muslimsk skikk. Markedsrenten derimot spretter opp da prisen på tyrkiske statssertifikater faller, og ikke minst stiger inflasjonen som følge av lav verdi på valutaen. Den tyrkiske staten skal gjennomføre store kutt i administrasjonen, og vil stoppe importert av amerikansk småelektronikk.  I tillegg er det gjensidig økt toll ift USA. Situasjonen i Tyrkia legger skygger på resten av verdensøkonomien, og de store, solide valutaene stiger. USD ligger nå på 8,47 og EUR på 9,67 vrs NOK.


Dette gjør at verdipapirer notert i de store valutaene – grunnet valutaeffekten – stiger i norske kroner. Mens de samme markeder i lokal valuta ofte kan ha en negativ utvikling. Derfor har verdensindeksen steget siste uke, mens feks Oslo Børs har falt med klare 2,4%. Sistnevntes fall har mest med stemning og fall i oljepris å gjøre. Vår investering i global x har steget, mens vårt norske fond har falt mer.


Ellers er det vært rentemøte i Norges Bank. Uendret styringsrente nå (0,5%), men svært sannsynlig at renta sette opp for første gang siden 2011 på neste rentemøte i september. Følger bankene etter?

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.