Noe vanskelig å peke på den utløsende faktoren til denne ukes fall på verdens børser. Kanskje var det svake makrotall fra Kina og Europa, jeg tror like mye den nervøse stemingen i markedet som ble innledet med Trumps misnøye og nye tollsatser mot Kina rundt månedsskiftet. Når vi nå fikk det voldsomme børsfallet i Argentina, lange renter på rekordlavt nivå, svak utvikling i verdensøkonomien, hard Brexit, handelskrig, mm. så toppet det seg og markedene falt flere prosent.

Men, som nevnt i overskriften, USA (med kanskje den beste driven i økonomien) og tildels Kina (tildels statsstyrt økonomi) klarte seg relativt bra med en nedgang på et par prosent. Europa, Norden, Øst-Europa, Latin-Am., og EM/FrM fikk det verre. Markedsuroen har også gitt utslag valutamessig, med styrking av de store (USD, Euro, Yen) og svekkelse av de mindre (bla NOK og fremvoksende øk), med USD rundt 9 og EUR rundt 10. Valuta isolert har bidratt til å holde verdien på våre investeringer. 

Hva gjør vi? Mitt generelle råd under vesentlige fall er å forbli der du er. Vi ser at Trump twittrer raskt, og vi vet at sentralbankene er våkne. Tiltak iverksettes. Trump vil bli gjenvalgt og gjør det han kan for å sikre vekst i USA. Mange mener han bommer fullstendig på sitt syn på toll, og det anes innrømmelser. Bla utsettelse av enkelte nye tollsatser til i desember. Kanskje forstås det også at USA påvirkes av resten av verden. Den siste innrømmelsen ser ut til å stoppe det siste fallet. “Skrem – og gjør etter en tid (delvis) retrett” – synes å være taktikken til “verdens beste forhandler” (selvtitulert). Amerikanske små/medium bedrifter synes å være relativt skjermet som følge av nevnte politikk, og vi fortsetter å være investert der. 

Ellers, ta en kikk på grafene under:

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.