Kombinasjonen av et roligere verdensbilde og svekket krone har gitt et byks i spesielt de internasjonale aksjemarkedene. Nord-Korea er pt nedtonet og orkanene ser ut til å være over for denne gang. Kina (se bilde fra Bejings 67 km hovedgate under) fører an, men også de andre BRIK-landene (Brasil, Russland, India og Kina) henger godt på. Fond med fokus på Europa, teknologi og det globale markedet kan, sammen med forannevnte, vise til 2-5% avkastning siste uke. Vår portefølje er opp ca 2% siste uke og ca 4% siden det lokale bunnpunktet 29. aug. Pt. 6,6% hiå. Minner om at jeg i de to siste ukesrapportene har vært positiv til kjøp.

Den positive globale økonomien er bakteppe for årets utvikling. I norske kroner er tallene preget av at dollaren fortsatt ligger 9% lavere enn ved inngangen til året. Likevel har NOK-fond i markeder som Kina, Tyrkia og Brasil steget 30-35% hiå. USA-fond (NOK) ligger rundt +/- 0% hiå. Teknologi skiller seg ut fra det brede USA med en oppgang på rundt 15% hiå. Erfaringen fra i år er ellers at det er lettere å finne de gode fondene innen hver kategori, enn å finne de kategorier/markeder som kommer til å gå fremover.

Hvorfor har krona svekket seg når oljeprisen nå er oppe på et lokalt høynivå på USD 55? Dette er ulikt de vanlige termer, men kan skyldes en internasjonal trend mot renteoppgang/lavere tempo i kjøp av statsobligasjoner. Jeg nevnte at USD/NOK har falt 9% hiå. EUR/NOK har steget 3%. Dette skyldes i mindre grad en tendens mot renteoppgang, heller økt vekst i Europa. Det norske valget ser ikke ut til å ha påvirket markedet. Både Oslo Børs og Wall Street beveger seg i rekordhøyder.

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.