fbpx


I Europa kan Frankfurt-børsen og Paris-børsen begge vise til en oppgang på nesten 10 prosent i 2015. Britisk økonomi gikk ikke like bra. Der falt London-børsen 5 prosent. MSCI Europa gikk i 2015 ca. 12% i Euro og 18% i NOK.

På New York-børsen falt S&P 500-indeksen 0,7 prosent gjennom året, og Dow Jones-indeksen gikk ned 2,2 prosent, den første årlige nedgangen siden 2008.

Utviklingen i USA står i sterk kontrast til Shanghai-børsen i Kina der fallet var på over 9 prosent. Shanghai-fallet kom etter at det fram til juni var en oppgang på nesten 60 prosent. I Hongkong var nedgangen i 2015 mer moderat enn i Shanghai, med et tap på 7 prosent.

Nikkei-indeksen i Tokyo endte året med en oppgang på 9 prosent.

MSCI Verden steg i 2015 ca. 15% i NOK og 0,5% i USD.

 

1. Valuta. I 2015 var det mange valutaer som slet stort, og betydelig mer enn den norske kronen. Eksempelvis den Aserbajdsjanske Manat og den Kasakhstanske Tenge var ned mellom 45 og 50 prosent. Også valutaen i Argentina og Brasil falt over 30 prosent.

På den andre siden steg den Somaliske shillingen nesten 20 prosent, mens valutaen på Seychellene var opp rundt 10 prosent.

2. Aksjemarkeder. Og mens Ukraina naturlig nok var et sted investorene flyktet fra, med en total nedgang på nesten 60 prosent, falt samtidig børsene i land som Colombia, Brazil og Peru over 40 prosent.

På den positive siden steg børsen i Jamaica over 80 prosent, mens børsene i Latvia og Ungarn fulgte etter med oppgang på rundt 30 prosent. Børsen i Danmark kom faktisk inn på fjerde plass med en oppgang på over 20 prosent.

3. Råvarer. Og som med overnevnte to grupper var det også mange komponenter av råvaremarkedet som falt i 2015. Mest falt ulike oljetyper og platina, med nedganger på mellom 30 og 40 prosent. Også kaffeprisen falt over 25 prosent.

En av de få råvarene som steg var bomull og sukker, som var opp rundt 5 prosent.

Bookmark and Share
Kategorier: Avkastning

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.