Det kan virke som et paradoks, men det er ikke uvanlig at økonomi og marked går forskjellig vei. Denne gang øyner markedet en vending i rentene som følge av at enkelte sentralbanker, bla den europeiske, signaliserer at perioden med rentenedsettelse/ verdipapirkjøp kan være over. USA har allerede satt opp renten (i mars), og nå spekuleres det på hvor mange flere rentehevelser det kommer i 2017. Økte renter får følger for valuta, normalt styrker det valutaen. Kortsiktig forventes det derfor en styrking i USD. På mellomlang til lang sikt antas forøvrig dollar-effekten å bli kneblet av en generell styrking av NOK – mot de fleste valutaer – som følge av økt oljepris. Betyr det økte investering i nærområdene igjen?
Til tross for at det på lang sikt er bra for markedene at økonomien går opp, er endringen i forventningene negativ på kort sikt. Det globale markedet har derfor falt 2-3% de siste ukene. Fallet har blitt forsterket av at NOK har svekket seg mot USD, som den ofte gjør i urolig tider. Norge og andre råvareprodusenter, som Russland og Brasil, er de områdene som har stått best imot.- Som følge av en viss oppgang i oljepris og andre råvarer de siste ukene.
Det har vært relativ høy aktivitet i fondsbytting de siste ukene. 7 av 10 fond har nå nedslagsfelt i Norden, Europa og Øst-Europa. Innslaget av fond som satser på mindre selskaper øker i overnevnte områder. Jeg sitter nå rolig da jeg tror fallet er forbigående.
Vi har nettopp passert et halvår-skifte. 2.kv. ga 3,5% vekst i aksjeporteføljen (5,5% hiå), og 1,4% i renteporteføljen (4,1% hiå). DNB Norge Indeks og DNB Global Indeks steg begge 1,5%, til hhv. 2,0% og 7,3% hiå. Se her for året og her for utvikling siden oppstart. Det er særlig forholdet mellom avkastning og risiko (Sharpe-ratio=3,3) som har vært bra det siste året.
Kategorier: Månedsrapport
0 kommentarer