Men igjen – som tidligere meldt – skjer det lite uventet og “business as usual”, så går det som regel best. Året sluttet godt, og vi fikk en oppgang på 1,6% i romjula. Det betyr at året 2016 endte med 11,8% oppgang for de som har vært med hele året, uten innskudd/uttak. Oslo Børs endte på 11,7% i 2017, mens verdensindeksen nådde 4,2%. Særlig det siste er det grunn til å være fornøyd med. Typisk er det bare en tredjedel av de globale fondene som slår verdensindeksen. Nå ble verdensindeksen hemmet av en reduksjon i verdien på USD på 2,5% gjennom året, men likevel et klart forsprang. Årlig snittavkastning siden opstart 1.9.14 er nå 17%. Se mer om resultater på hjemmesiden.
Året 2017 har åpnet bra og verden ser fortsatt bra ut. Men husk, det er når det ser mest rosenrødt ut at risikoen er størst. Og husk også de første seks uker i 2016 med en nedgang på 15%. Det betyr ikke at jeg fraråder å investere nå. Men at inngang over tid (spre inngangsbeløpet over flere innganger) og tilstrekkelig tidshorisont, kan være ekstra viktig å tenke over nå.
Som nevnt sist, gjør vi en endring i porteføljen. Fond a er ute, og fond b og fond c er kommet inn. Norden har vært i støtet en måneds tid (i et ellers dårlig 2016), mens i Norge ser det ut til at indeksrelevante selskap er mer i støtet enn de små teknologi/helseselskapene vi fant i fond a.
Ellers melder jeg at jeg nå også forvalter lav-risiko penger. For kunde som skal betale kr 750 000 i september 2017 i skatt, ble det søkt etter et trygt alternativ som kunne gi bedre enn bank. Enn så lenge ligger pengene i fond d og har siden 10.des. 2016 vokst stabilt til pt. kr 751 600. Målet er 3% på årsbasis. For større volum kan en kombinasjon av aksje- (som vi gjør i dag) og renteforvaltning være en god og prisgunstig kombinasjon. Merk forøvrig at vi har hatt en lav risiko (volatilitet) på aksjefondene våre i år, 11% (nær halvparten av Oslo Børs).
0 kommentarer