fbpx
Etter solid oppgang på mange av verdens børser fra 1. sept., har vi siste uke opplevd årets kraftigste tilbakegang. Verdensindeksen har korrigert ned 3,1% (lokal valuta), mens Oslo Børs er ned 3,7% – siste uke. Små tall til korreksjon å kalles, men rammen er et stabilt år (fortsatt i lokal valuta), der det er primært er den valuta-forårsakede nedgangen i sommer og nedgangen i januar, som brøt trenden.

Spørsmålet nå er da om dette er et blaff, eller opptakten til noe større. Mange mener at det er et blaff. Naturlig etter lengre oppgang. Hovedårsaken er en solid global økonomi, med gode tall fra USA, Europa og Asia. Jeg tror det samme, og ser også at verden er differensiert og variasjonen i utvikling er relativt stor. Som ofte før er Kina i utakt med resten, mens denne uken har også Øst-europa, Asia og Afrika klart seg bra. I tillegg har renter/obligasjoner og eiendom hatt god utvikling. Norge, Norden og Europa har falt mest.

Vår portefølje har falt 1,5-2% siste uke, relativt bra ift verden og Oslo. Gunstig for porteføljen – samt verdensindeksen i NOK – er at NOK har svekket seg betydelig den senere tid. Euro ble i går notert til i overkant av 9,70, det høyest nivået siden 1998. Årsaken er uklar, men det antas at valutaer der boligprisutviklingen nå er svak – som i Norge og Sverige – er dette en trolig årsak. NOK har styrket seg noe siste døgn. Sterke valutaer taler for oppvekting av norske aksjer – gitt at trenden snur (som DNB tror). Men dette er ikke typisk i førjulsmånedene. Vi lar derfor (fortsatt) ikke valuta styre for mye av porteføljesammensetningen, og gjør ingen endringer i et varierend klima.

 Markedsfall

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.