fbpx

Normalt er det kjente og omtalte grunner til endringer i markedet. For denne uka er det også det, for majoriteten av aksjene. Verdensindeksen har steget over 1%, US store selskaper bra opp, Asia og Øst-Europa det samme. Norge likeså. Men så er det unntakene. Og de fikk en solid nedtur i begynnelsen av uka. Gull og eiendom spesielt, med en nedgang på rundt 8% over 2-3 dager. Teknologi rundt halvparten. Valuta var ikke årsaken. Rett nok har NOK styrket seg gjennom uka, men samtidig er globale indekser samt ovenfor nevnte markeder opp. Renter derimot, var ganske sikkert en faktor. Eiendom spesielt, er sensitiv over renteøkning. 10 års euro-rente har steget klart siste 14 dgr. Rimelig i takt med fallet i nordisk eiendom. Logikk. Gullet er primært en sikring. Økt optimisme i markedet kan ha satt frykt i et gullmarked som hadde steget 40% siden mai. En annen observasjon denne uka er at det særlig er fond som har slitt tidligere (i år, lengre) som har gjort det bra. Dette er ofte verdiaksjer og konservative fond. Fond der lav prising er mer i fokus enn bransjer og selskap i vekst. Teknologi er en typisk vekstbransje, kanskje har mulig høy pris vært i negativt fokus siste uke?

Det viktigste er at den svakt positive politiske stemingen vedvarer. Det vil over tid gagne de mer offensive fondene vi typisk bruker. Så får vi se om høsten 2019 blir bedre enn høsten 2018. Et gode er at det defensive arsenalet av fond nå er testet. Og kan brukes.

På grafen under ser du følgene av fall i lange renter i Østerrike, og ditto stigning i Argentina. Jmf. eiendomsutvikling, der lånerenten betyr mye. Ellers vurderer Fed å utstede en 50 års statsobligasjon. -For å kunne tilby et instrument med høyere renter enn de korte sertifikatene. Kortrentene har som kjent blitt høyere enn 10 års rentene…


Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.