fbpx
Positive signaler

I denne “mørke” tid – bokstavelig talt – kan det være hyggelig å begynne rapporten med positiv informasjon:

  • I 3.kv. falt “oljefondet” 4,4%.
  • Våre porteføljer falt hhv. 2,4% (høy risiko), 2,0% (middels-) og 2,9% (lav-) i 3.kv.
  • Pengeråds enkeltaksjeportefølje har i perioden 23. sept.-31. okt. steget 21%.
  • Oslo børs (OBX) steg 6,6% i oktober
  • Dow Jones steg 14% og Nasdaq steg 3,9% i oktober
  • Positiv utvikling i innkjøpssjefenes forventninger i oktober (PMI)(N/US),
  • US 10 år-rente, US 10 år-realrente, VIX (fryktindeks) og USD-index – positiv utvikling siste uker

OG – viktig å huske; aksjemarkedet ligger alltid 6-9 måneder foran realøkonomisk utvikling. Og flere og flere spør seg om når vendepunktet i markedene vil komme. Antagelsen er ofte i løpet av 0-6 mnd.

Den verden vi ser

Oktober ble preget av et solid fokus på makroøkonomi. Og et klart lavere fokus på 3.kv.-rapporter fra bedriftene. Det er inflasjon, press i økonomien, renter, budsjettstyring, penge- og finanspolitikk, QT, mm. som gjelder. Men bedriftene leverer stort sett ok, ofte bra omsetning men med økte kostnader blir resultatene noe trukket ned. Men frykt for fremtiden ved at en sannsynlig resesjon vil strupe omsetningen, er ofte hovedgrunnen til fall på børsen. Selv kjemper som Microsoft, Google og Meta (FAANG-aksjer) har i 3.kv. opplevd kursfall på 10-25% etter kvartalsresultater som i et mindre nervøst og rentetynget marked kanskje knapt hadde blitt lagt merke til.

Denne uka er det rentemøte i såvel Norges Bank som FED. Bedre eller likt enn forventningene KAN være startskuddet for bedre aksjekurser… PS: teksten er skrevet før FED-møtet. Nå kjenner vi utfallet (ytterligere innstramning). Jeg tror vi får en begrenset nedtur, før indeksene igjen beveger seg opp. Men kanskje utsettes oppturen noe.

Aksjer gir mest – forutsatt TID i sparingen

Men samtidig som 8-10% inflasjon, amerikanske boligrenter rundt 7-8%, rekordhøye energipriser, dyrere mat/-alle produkter, mm. plager oss, sier historien at aksjer over tid gir best avkastning. Årsaken til dagens utfordringer er kjente og forståelige. Viktigste grunn er at global økonomi fikk vel mye “tran” under pandemien, og følgene av denne feilmedisineringen må vi nå ta. LO´s sjefsøkonom anbefaler forøvrig nå å heve inflasjonsmålet slik at det grønne skiftet og dertil høyere energipriser, lar seg gjennomføre. Aksjer som investeringsform vil tjene på dette. Grafen under illustrerer aksjers fortreffelighet – men samtidig krav til TID – for spareren (fra Holberg-fondene). Tvi-tvi!

 

Bookmark and Share