fbpx

De siste dager har børsene verden rundt opplevd en voldsomt fall. Nevner S&P og DJ med ca 6% og Oslo Børs rundt 7% fall sist uke (pt 4,5% i dag). På fredag falt S&P nær 4% og i natt falt Shanghai nær 8,5%. Tallene er de verste på omtrent 4 år. Det er særlig asiatene som selger unna, og på enkelte børser kan det betegnes som panikk. Det er primært 3 årsaker til dette: 1) Frykt for ytterligere problemer rundt den kinesiske økonomien, 2) usikkerhet rundt når den amerikanske renteoppgangen starter – og følgene av dette (USD svekkes noe), og 3) fall i oljeprisen.

Fremvoksende økonomier, spesielt i Asia,  er generelt det markedet som har falt mest. Både på grunn av mindre utviklet økonomi og stor andel råvareproduksjon, men ikke minst grunnet valutasvekkelse.  Gull, obligasjoner og Baltikum går bra.

Er ikke jeg en aktiv forvalter som skal kunne lese markedene og selge meg ut før slike forhold inntreffer? Tross alt har jeg meldt om tunge markeder og fall nå et par uker… Jeg ser vår portefølje primært som summen av hvert og ett av de fondene vi til enhver tid benytter. Dvs i mindre grad som en porteføljesammensetning med tanke på geografi, bransje og aktivaklasser. Jeg forvalter mer offensivt og enkeltfondsbasert enn nevnte tilnærming. Det enkelte fonds utvikling følges derfor tett. Trenden har generelt vært slik at jeg har hatt tro på videre oppgang. Selvsagt inkluderer det svingninger, feks tillates biotech større svingninger enn helsefond da de over tid har gitt mer (sammenhengen avkastning/risiko (=svingninger) er fortsatt der).
Et fall om nå kommer overraskende på svært mange. Ellers hadde man solgt tidligere. Men da hadde fallet kommet da, og situasjonen hadde vært den samme. Utviklingen er alltid i siste instans basert på tro og forventninger. Nå var det ingen helt spesiell situasjon som utløste fallet, men en miks av pkt 1)-3). som plutselig slo inn i et ganske nyhetsfattig bilde. Situasjonen i Kina har vært verkebyllen i et par måneder, men myndighetene har kommet med tiltak. Og det har gått høvelig bra videre (etter et kraftig fall i slutten av juni hadde det nå – i grove termer – vært flatt et par måneder. Dette er en årsak til at vi ikke hadde investeringer i Kina. Men vi har i solide, men kanskje høyt prisede, selskaper i helse i USA. Disse selskapene leverer fortsatt sterke tall, ingen fundamentale endringer, men børsklimaet smitter. Og vår portefølje har fortsatt klart seg meget godt i forhold til mye annet – med pt ca 6% i verdensindeks og 1% på Oslo Børs (hittil i år).
Jeg tror derfor at vi er i en oversolgt situasjon, og at det er USA som primært har styrken til å melde at nok er nok, og gradvis snu opp igjen. Det er en grunn til at jeg nå har solgt Korea (som lenge holdt stand) og plassert midlene i biotech. Biotech begynte å falle tidligere enn andre bransjer/markeder, men faller relativt mindre nå og bransjen synes å være mer rasjonell enn særlig et følsomt Asia. Forøvrig tror jeg at de som vurderer å sette inn mer penger i systemet, bør følge med nå da jeg anser prisene som gunstige. Ellers ingen salgsplaner.
Skjermbilde 2015-08-24 13.32.46

 

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.