Alltid moro med rekorder! Forrige portefølje-topp var pr 9.januar i år. Etter det har det vært turbulent, og særlig fallet fra 9.jan. til 10.feb. på nære 8% var tungt. Også ved kvartalslutt var vi langt nede. Men de etterfølgende ca 10 ukene har levert 8%, og vi er nå på 3% hiå (renteporteføljen forøvrig 2,6% hiå). Dette bekrefter at året har vært ustabilt og krevende, og forvaltningen har blitt satt på prøve. Jeg opplever at strategien med færre fond og større porteføljestabilitet har fungert. Dette betyr noe høyere risiko. Fondsvalgene har derfor vært kritiske, men vi har funnet gode forvaltere i gode bransjer/geografier. Fondet med høyest risiko, Tundra Vietnam, har derimot vært negativt for oss (-8%) så det er en balansegang.
Verdensøkonomien går fortsatt bra. Oslo børs satte rekord sist fredag, Nasdaq det samme denne uken. Det internasjonale pengefondet (IMF) tror på ytterligere 1-2 gode vekstår for den amerikanske økonomien, før bl.a. de negative effektene av Trumps handelshemmende politikk vil dra ned veksten til et normalnivå. Denne uken har usikkerhet rundt Kina-toll og generell og gjensidig eskalering påvirket negativt. Bil-toll nevnes som en mulig og ikke minst dramatisk eskalering av konflikten. Ellers er uken preget av at den europeiske sentralbanken signaliserer en mer dempet fart i fremtidige rentehevinger, hvilket førte til at EUR-falt. USD har de siste dager også styrket seg mot NOK, også påvirket av rentehevning og hevet renteprognose..
USA, i hovedsak Nasdaq/teknologi, og Norge er blant de ledende i børsracet så langt i år. Tyrkia ligger i den motsatte enden. Som nevnt, et noe under middels globalt børsår så langt. Men at aksjer fortsatt er lønnsomt, kan denne denne kuriositeten bekrefte: De første vinnerne av «Vil du bli milllionær» vant i 2002 kr 2 mill. Hadde pengene da blitt investert på Oslo Børs og vært der fram til i dag, hadde de vært verdt kr 17 mill…. Ellers brukes fotball-VM for alt der er verdt….
0 kommentarer