I de finansielle markeder er det kun en ting som er sikkert; ingenting er sikkert. Selvsagt er bankinnskudd og korte statsobligasjoner i stabile land nær sikre plasseringer, men det er ikke disse aktivaene vi normalt forholder oss til. Gjennom korona-krisen har aksjer, obligasjoner, eiendom, infrastruktur, gull, private equity, råvarer, energi…. ja alle aktivaklasser som kan gi reell avkastning, sunket betydelig i verdi. Dvs. i de dramatisk negative ukene fra slutten av februar til medio mars. Deretter har mange av dem fått en rekyl, om enn i svært varierende grad.
I slike perioder er det store omveltninger i formuer og verdier. Noen taper milliarder (-papirtap inntil salg), andre kan gjøre det motsatte. Typisk har det vært flere av førstnevnte i denne perioden. I slike perioder er det ekstra viktig å gjøre de rette valgene. Og valgene består alltid av en del flaks og en del dyktighet. Vi hører om den typiske norske fondssparer som ofte har en andel i Norge, en andel i et globalt fond samt et bet på et land eller bransje globalt. Forholder vi oss til 50% Norge indeks og ditto global indeks (i NOK) lander vi på rundt -8% hiå. Vi har ca +10%. Vi har i hovedsak holdt oss til den type investeringer vi hadde før krisen. Og det er det som er svaret på det gode resultatet. Vi gikk ut og sikret oss en periode, sett i ettertid hadde vi klart oss bedre om vi hadde holdt oss der vi var. -Som vanlig. “-Hold deg i ro når det blåser, hold deg til opprinnelig plan!” Men da det blåste som verst, tok frykten også meg. Fra +17% hiå 19.feb. til -8% 14.mars. Fra midten av mars til slutten av april har det vært en rekyl i markedet. Fra nær 0 i Brasil til nær 60 prosentpoeng (absolutte %-verdier) i gull. Mens de siste 10-12 dager har det typisk flatet ut, med 2%-poeng ned både i Norge og globalt.
Hva nå? Vi har vært inne på det i en tidligere rapport. Endringen er nok at det er kommet flere skeptikere til. Positive vekter kan være de enorme offentlige stimuli, at korona-krisen er eksternt skapt, at vi nå har kontroll og gjenåpner samfunnet og at det derfor blir relativt kortvarig, at det knapt finnes alternativer til aksjer nå som vi er nær en 0-rente, mv. Negativt er at vi ikke klarer å se for oss virusets fremtidige herjinger, dvs om vi klarer å beholde nødvendig kontroll. Vi klarer heller ikke å se for oss økonomiens skadevirkninger, fall i BNP, konkursene, arbeidsledigheten/arbeidsmarkedet, i hvilken grad land klarer eller har råd til å stimulere over tid, etterspørselen, oljepriser, endrede vaner, stengte grenser, frykten i befolkningen…mm. Og da videre fall i aksjekurser.
Svaret er at nå er tilnærmet all disponibel kapital i markedet igjen. Noe mer diversifisert, men fortsatt relativt offensivt. Og stort sett innenfor tidligere mal.
0 kommentarer