fbpx

Ved inngangen til 2024 var det en viss usikkerhet i finansmarkedene. Etter et sterkt 2023 (globale aksjer steg 27-28% (i nok)), ble kursene vurdert som høye, samt at prisen på innsatsfaktorer som kapital (rentene) og arbeid (lønn) var høy. Prisen på energi og råvarer hadde dog falt. Markedets respons var derfor klart over forventning med en global indeks som steg i overkant av 30%. (nok – i usd ca 10% svakere). De amerikanske gigantene, med særlig fokus på kunstig intelligens, samt forventninger om lavere renter, la mye av grunnlaget.

Se resultatene for våre fond her. Se også utviklingen på vår Offensive portefølje siden oppstart i 2014 her.  (222% over 11 år – 11,2% i snitt p.a.)

2025?

To år på rad med global indeks-avkastning på mer enn det dobbelte av normalen. 2022 var et negativt år, men likevel: Kan indeksen prestere et tredje år på rad med superavkastning? Det er i såfall ti-år siden sist.

Optimismen er gjennomgående  mer positiv ved inngangen til 2025 enn for ett år siden. Rentenedsettelsene er i gang, den amerikanske økonomien går på høygear med lav ledighet, en inflasjon som nærmer seg målet,  og en rente som markedet tydeligvis absorberer. Trumps inntreden anses som positivt i det minste for US-markedet. Og han har lovd å avslutte minst en krig. Tollmurer og handelsbarrierer er negativt for global handel, men kan gi større muligheter for amerikanske selskap med lokalt marked. Musks inntreden som «av-byråkratiserer» anses positivt. Vi må også huske at flere av Trumps utspill ofte er et utgangspunkt for videre forhandlinger, da politikken i større grad utøves gjennom transaksjoner fremfor tillit. Som massedeportasjon av imigranter fra USA, en lav-kost arbeidskraft som Trump trenger.

Pengeråd tror:
  • USAs økonomi vil fortsatt gå bra, men aksjemarkedet vil trolig gå mindre bra enn de siste to år. Ikke minst tror jeg dette gjelder de største – the Magnificient Seven. Inntjeningen i selskapene opprettholdes, men kanskje er prisingen (P/E) strukket.
  •  Dermed vil også global indeks normalisere seg, med avkastning i USD i str.orden. 10-15%.
  • Valuta er en stor usikkerhetsfaktor. USD/NOK nærmer seg nå toppnivåene fra mars 2020. Vil det fortsette? Eller blir det en rekyl til fordel NOK? Jeg tror det er større sjans for at nivået fortsetter som i dag enn at NOK styrker seg betydelig. Dette siden norske økonomis attraktivitet er fallende.
  • Jeg registrerer at de nye, fremvoksende økonomiene (Frontier markets som Vietnam, Pakistan, land i Midt-Østen, Øst-Europa og Afrika, mf.) har hatt en stabil  og sterk utvikling de siste to år.
  • Jeg tror Norden, og spesielt Sverige, vil kunne være en europeisk mulighet. Men dette blir også påvirket av handelskrigen og blokkene USA, Kina og Europa. Blir Europa skviset, kan vi blir for mye hemmet at lav innovasjonsevne og reguleringer. Eller vi kan bli vi en form for fri-sone der USA og Kina har behov for en alliert i Europa?
  • Asia er svært avhengig av Kina. Og der har man kjørt seg fast i overinvesteringer i statlig styrt infrastruktur og eiendom, mens private initiativ holdes i sjakk. Den nye satsingen er eksport. USA synes nå vanskelig, vil Europa bli overlesset av billige kina-produkter? Som da vil hemme utviklingen i Europa? Japan er i utvikling, men sliter med å ta det siste steget tilbake til fremtiden. Korea er i utvikling, men har også utfordringer. Sørlige deler av Asia er spennende, og India er i sterk utvikling. En utfordring med India kan være en viss ustabilitet i veksten.
  • Afrika og Sør-Amerika har vært mindre interessante markeder de siste årene, og jeg ser ikke at dette endres.
  • Sektormessig vil teknologi fortsette å være basis for utvikling. Finans det samme, særlig i den fremvoksende verden. Industri vil gå hånd i hånd med utviklingen innen kunsig intelligens (KI) og øke produktiviteten. Helse han utfordringer, men demografi og livsstilsykdommer understreker bransjens viktighet. Konsum følger økonomisk utvikling, dermed et viktig signal i utviklingsland. Energi – en forutsetning for global utvikling. Shipping – svært syklisk og uforutsigbart. Trigges av global handel og kan derfor være utsatt.
  • Jeg tror videre at å finne de beste forvalterne blir mer og mer kritisk. Særlig da jeg tror aktiv forvaltning vil få en renessanse.
  • Et aktivt, godt forvaltet globalt fond bør derfor ligge i bunn i en spareportefølje. Videre kan en mindre del Norden være bra, det samme med et Frontier-fond. Et teknologi-fond med dempet risiko,  hører nok fortsatt hjemme i porteføljen.

Bookmark and Share