fbpx
Spennende dager

Regnskapsrapporter for 3.kvartal får ofte spesielt fokus fra analytikere og investorer. Dette da prediksjonen for inneværende års resultater er rimelig tydelige i 3.-kv.-tallene, og ikke minst fordi selskapene ofte kommer med guiding for neste år. 3.kv.-rapportene legges fram i disse dager.

I år er det i tillegg valg i USA. Av enkelte karakterisert som det viktigste på lang tid. Trump er riktignok den samme kandidaten som i 2016. Men i 2016 visste vi knapt hva han kunne komme med, og neppe var han like bevisst på det selv heller. Men nå, i 2024, vet både han og vi hva som sannsynligvis vil komme, og frykten er betydelig. Dette gjelder særlig mulige begrensninger i internasjonalt samarbeide og handel.

 

Resultater, forvaltning og risiko

Pengeråd gir råd om fond og markeder. Vi jobber for at våre kunders kapital skal utvikle seg. Men vi kan ikke sette all vår – og våre kunders – risikokapital på at noen få selskaper (typisk Magnificient 7) skal fortsette å være svært dominerende innen kursutvikling. Vi må ha en sikring på at også andre markeder og selskaper kan komme opp. Og ikke minst, ønsker vi ikke betydelige negative kursutslag som følge av fall i de nevnte. Hadde man for eksempel satt alle pengene i Tesla, hadde man opplevd svingninger så store at det grenser til gambling, noe vi oppfatter at våre kunder ikke ønsker – eller har psyke til. Erfaring tilsier i tillegg at man ikke godtgjøres å ta svært høy risiko i forhold til oppnådd avkastning. I en global indeks opptar de få, største selskapene i dag kanskje 30-35%. Disse har vært vesentlige i oppgangen, men vil også være vesentlige i et eventuell kursfall. En global indeks diversifisering reduserer dog risikoen, men anser risikoen i kun å være i global indeks nå være for høy. Rådgivning og forvaltning betinger risikoavlastning, eller «støtputer». For eksempel har oljefondet ca 70% aksjer, mens resten er i renter, eiendom og infrastruktur. De store forvaltningshusene, som feks Formue, har typisk en lavere andel aksjer. Og husk at oljefondet har et evig tidsperspektiv, noe privatinvestorer sjelden har.

2024 har vært et godt år for mange børsnoterte selskaper. Spesielt dersom man er notert på Wall Street (US), og ikke minst dersom man er en større spiller innen teknologi og spesifikt kunstig intelligens.

Våre porteføljer fortsetter å levere. Pr utgangen av oktober viser Offensiv 24% vekst, God 29%, og Stabil 14% vekst (siste 12 mnd; okt-okt). I samme periode har DNB Aktiv 80, DNB Aktiv 50 og DNB Aktiv 30 gitt hhv. 23%, 18% og 14%. Risikoen er sammenlignbar, og under kontroll. Risikojustert avkastning er på svært høye 2,0, 2,7 og 2,6 (hhv.). Alle porteføljene nådde også historisk topp rundt 20. oktober. Se ytterligere data her. Ja, vi sammenligner oss med Norges største finanshus. Og vi ser at vi – så langt og på porteføljer – kan bedre enn dem. Sammenlignet med forvaltningshusene er vi klart foran! Og vi tror utviklingen vil fortsette. Utover fondsporteføljene er jeg særlig fornøyd med vår nordiske enkeltaksjeportefølje med 47% og en Mini Futures-portefølje på 146% i samme periode. Også disse med tilsvarende sterk risikojustert avkastning.

 

Fremtidens Pengeråd?

Det som uroer meg nå, er likevel ikke markedene. Det er mer hvordan vi skal organisere og tilby rådgivning fremover. Stadig strengere regler med hensyn til sikkerhet og personvern, vil i fremtiden gjøre det vanskelig å tilby tjenesten som i dag. Jeg er i «tenkeboksen», samt at jeg også avventer avklaring fra andre premissgivere. Det er vanskelig å gi tidsramme, men håpet er å finne løsninger før nyttår.

Jeg føler at vi nå er så godt i flyt, at jeg vil gjøre det jeg kan for å videreføre dette på en eller annen måte. Det har vært opp- og nedturer, men læring har skjedd, og kunnskap og kompetanse er bedre enn noen gang. Og dermed forutsetninger for ytterligere god avkastning, god pensjon – og en trygghet om at pengene håndteres med flid og respekt.

 

 

Bookmark and Share