fbpx
Det mener Torunn Jakobsen Langlo, fagleder i Danica Pensjon (hegnar.no, 0307)

Det er over 400.000 hytter i Norge. Mange har kjøpt dem med forventning om at de skal stige i verdi og at de i fremtiden vil representere økonomisk frihet i tillegg til gleden de gir ved bruk.

Men enten det gjelder hytter på fjellet eller ved sjøen er det mange som etablerer betydelig gjeld for å realisere hyttedrømmen. For mange innebærer denne lånebelastningen svært begrensede muligheter til spesifikk sparing til andre ting. Nedbetaling av gjeld prioriteres, mens egen pensjonssparing ofte blir nedprioritert. Mange har nemlig en tanke om at boligen eller hytta er pensjonssparing like god som noe annet. Den kraftige verdiutviklingen i eiendomsmarkedet gjennom mange år brukes ofte som begrunnelse for at hytte er smart pensjonssparing.

– Hytte er ingen god pensjonssparing. Årsaken er at det er først når folk blir pensjonister at de virkelig får tid til å bruke hytta. Da blir det vanskelig å selge den, sier Torunn Jakobsen Langlo i Danica Pensjon.

Resultatet er at mange pensjonister har betydelig dårligere økonomi enn de egentlig ønsker seg, forklarer hun.

– Svært mange opplever det som vanskelig å selge hytteeiendommen for å ha mer penger til å bruke på opplevelser og hygge som pensjonister. Som regel føler pensjonister hytta som en forpliktelse overfor barn og barnebarn i tillegg til sin egen glede over å bruke hytta. Dermed har de ikke hjerte til å selge den selv om de kanskje ønsker å frigjøre tid og penger til andre ting, sier Langlo, og fortsetter:

– En god regel når det kommer til sparing er å fordele pengene på investeringer i flere markeder. Bolig og hytte er begge deler av eiendomsmarkedet. Det gir stor sårbarhet ved prisnedgang i eiendomsmarkedet. Dermed er man prisgitt markedet den dagen man skal selge. Og verdiene er ikke nødvendigvis enkle å realisere i penger dersom eiendomsmarkedet faller samtidig som eieren ønsker å hente ut verdiene.

Hytte fungerer som pensjonssparing så lenge planen er å selge hytta for å få mer økonomisk handlingsrom, mener Langlo. Men siden mange ender opp med å beholde hytta langt inn i pensjonisttilværelsen, bør man spare til pensjon på andre måter i tillegg.

– Enhver må finne ut hva slags pensjonssparing som passer for seg, blant annet basert på hvilken risikoprofil og avkastningspotensiale man ønsker på sparingen. Ulike markeder kan dessuten bevege seg ulikt, og dette må pensjonssparerne ha et forhold til, sier Langlo, som også understreker at det er viktig å sette seg inn i hvilke pensjonsrettigheter man har, og gjøre opp status i forhold til hva man ønsker av pensjonisttilværelsen.

– Mange vil oppleve at det er behov for å spe på pensjonen, og da er det viktig å ha et bevisst forhold til om hytta reelt sett er pensjonssparing, eller om den skal brukes til hygge og nytte også inn i pensjonisttilværelsen, avslutter Langlo.

Bookmark and Share
Kategorier: Pensjon

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.