fbpx
Sommeren 2024 – overblikk

Sommeren 2024 ble – i våre markeder – av den urolig sorten. Året 2024 hadde frem til midten av juli vært meget bra, kun avbrutt av midlertidige nedganger i april og siste del av mai. -Som normalt i aksjemarkedet. Men fra midten av juli til starten av august begynte tvilen å komme, og 5. aug. ble en av de verre dagene historisk i markedene med fall på opptil 12,4% (Japan). Rekylen kom deretter raskt, og vi fikk 8 dager på rad med oppgang på brede indekser på Wall Street. Deretter har det flatet ut, før en sterk siste dag i august gjør at vi er tilbake på høye nivåer fra juli.

 

Hvorfor ble det uro?

Tvilen var primært rundt om veksten i det amerikanske markedet, og da særlig innen teknologi og i de største selskapene, ville fortsette. I tillegg kom det arbeidsmarkedstall – nye jobber og ledighet – som varslet et mulig skifte. Etter en negativ arbeidsmarkedsrapport fre. 2. aug., ble usikkerheten ytterligere forverret  etterfølgende mandag da den japanske sentralbanken uventet satte opp renten, rente-finansiert lån i yen måtte innfris, og aksjer måtte selges. Det nevnte fallet i Tokyo var det verste siden 1987. Det kan også nevnes at Donald Trump overlevde attentatforsøk 14.juli, og styrket sin posisjon samtidig med at situasjonen rundt Joe Biden ble forverret. Tross at Wall Street generelt er positiv til Trump, bidro det til usikkerhet.

 

Rekyl og (midlertidig?) ro

Så kom det tall som satte arbeidsmarkedstallene i tvil. Blant annet ble det pekt på at engangseffekter fra en orkan kunne ha medført flere ledige i juni. Flere av de store selskapene rapporterte gode tall, dog med noe svekkede fremtidsutsikter. Samlet sett steg tilliten til arbeidsmarkedet, selskapene og den amerikanske økonomien, igjen.

 

Makroøkonomi

Makroøkonomi har generelt fått stort fokus de siste måneder. Styringsrenten, da primært den amerikanske, har som alltid, vært en faktor i hendelsene. Når vil den settes opp? Og med hvor mye? Anslagene har endret seg særlig i takt med utviklingen i arbeidsmarkedet. Pt er det ned 0,5% i FED-møtet 17. sept. Prisstigningen skal holdes stabil rundt 2%, samt at arbeidsmarkedet skal optimaliseres. Valuta, produktivitet(=KI), og geopolitikk bidrar også i miksen. En «Myk landing» (fra ekstraordinære tiltak grunnet pandemien) med normalisering av renten er målet, resesjon skal unngås! Inflasjonstall viser at styringsrenten (sentralbankene) kan settes ned, men ikke så mye at den igjen overoppheter økonomien. Markedsrenter (typisk 10 års renten) kan ved lave nivåer vise resesjonsfare. USA viser vei, resten av verden må tilpasse seg. Og kanskje er en «normalisert rente» høyere enn tidligere siden energitransmisjonen krever store investeringer…

 

Hva betyr det for deg?

Pengeråds kunder har hatt en god utvikling på sine midler siden des. 22. Primært har markedet vært med oss, men også en justering av metodikken i rådgivningen har vært positiv. Våre porteføljer Stabil og God (middels risiko) har fungert meget bra. Portefølje Offensiv har et mål om minst være på høyde med verdensindeksen, med lavere risiko. Sistnevnte mål har vi nådd, men avkastningen har vært noe under både God og verdensindeks siste tre år. Siden april har dette begynt å rette på seg. -I takt med at flere av de store amerikanske tek-kjempene – som dominerer verdensindeksen – ikke viser samme styrke som tidligere. Dette øker troen på bla. SMB-selskaper og andre geografier. Her ser du utviklingen i våre kundeporteføljer (fond), samt egne porteføljer i enkeltaksjer, pensjon og mini futures.

 

Hva gjør vi?

Våre anbefalte porteføljer har derfor nylig blitt justert i tråd med dette synet. Særlig trekkes frem at Norden og de mindre, fremvoksende økonomiene (Frontier markets), har fått en større andel av midlene.

Bookmark and Share