-Hvis du ikke selv tar tak i pensjonsavtalen din, er det høy risiko for at du går glipp av store beløp. I mange tilfeller kan det være snakk om en million kroner eller mer som forsvinner hvis du ikke tar dette på alvor, sier Jo Helgestad i Pengeråd AS.
-Det er ikke vanskelig, og det er heller ikke kjedelig. Men jeg tror det er dette som er dørstokkmila for folk flest når det handler om pensjon og pensjonsavtaler. Og det er akkurat som med trening. Det kan føles veldig greit der og da når du sitter i godstolen, selv om du vet at du får mye mer igjen for å komme deg ut og trimme litt. Slik er det med pensjonen også. Gevinsten av å justere pensjonsavtalen din er formidabel, sier Helgestad.
Velger vanligvis det billigste fondet
Ifølge mannen som lever av å gi anbefalinger om pensjon og andre pengeråd, er det vanlig at arbeidsgivere plasserer den lovpålagte pensjonen din i det billigste fondet.
-Arbeidsgiveren din er lovpålagt å spare minst to prosent av din lønn til pensjon. Det er typisk at pensjonen din blir plassert i et likviditetsfond. Det er trygt og rimelig, og gir i snitt en halv prosent høyere avkastning enn du ville fått i en bank. Men det er ingenting i forhold til det du kunne fått andre steder, og det er dette som er grunnen til at du selv må ta tak i pensjonsavtalen din.
-Det er ikke vanskelig. Faktisk er det ikke mer komplisert enn det er å reise seg opp fra godstolen. Normalt går du til arbeidsgiveren din og ber om opplysninger om hvor pensjonen din er plassert. Ellers kan du snakke med en rådgiver som meg. Pengeråd AS tilbyr gratis førstekontakt med situasjonsvurdering på telefon eller video til deg som vil få mest mulig ut av pensjonen din.
Har du lest denne saken? -Jeg visste ikke at det var så enkelt å få kontroll på egen pensjon!
190 prosent mot 20
Ifølge Jo Helgestad er det snakk om veldig liten innsats og svært store gevinster. På det siste året har hans egne pensjonsfond hatt en avkastning på 18 prosent med middels risiko og 38 prosent på de siste to og et halvt år. (Han delte inn fondene sine i tre risikoklasser i november 2021.) Til sammenligning har et typisk fond som det er vanlig å plassere pensjon i hatt en avkastning på seks prosent det siste året og 10 prosent på de siste tre.
-Det er klart at det er en viss risiko forbundet med å flytte pensjonen. Det er akkurat som når du reiser deg opp fra godstolen, da er det en sjanse for at du faller. Du kan til og med brekke ankelen. Men det er den ekstra risikoen du får betalt for, og pensjonssparingen din er langsiktig. Det betyr at opp- og nedturer ikke har så stor betydning for din pensjon. Hvis vi ser på avkastningen de siste 10 årene, har min offensive portefølje 190 prosent, mens et vanlig likviditetsfond har 20 prosent på den samme tiden.
-Når du velger en rådgiver som Pengeråd AS, har du dessuten den tryggheten at vi har kontroll og kjenner fallgruvene. Vi vet hvor du får mest ut av pensjonen din. Det kan, som sagt, være snakk om store beløp!