Et enkelt videomøte i begynnelsen av oktober kan vise seg å være blant de mest lønnsomme Steffen Aaserud har hatt på lang tid. I løpet av en time hadde han ikke bare fått en orientering om hvordan pensjonistøkonomien ligger an til å bli, men også justert sin egen risikoprofil slik at det ventelig blir en god del tusenlapper mer å rutte med når den tid kommer.
-Det var en effektiv og lærerik time. Jo Helgestad viste meg hvordan jeg kunne logge meg inn og finne hva jeg kan forvente i pensjonsutbetaling med de tallene som er nå. Veldig oppløftende var det jo ikke, men en øyeåpner var det virkelig. Så viste han meg hvordan jeg enkelt kunne justere risikoprofilen slik at den passer bedre til min situasjon og alder. Dette er en øvelse som jeg virkelig anbefaler alle å ta, sier Steffen Aaserud.
Lest denne? Slik blir du pensjonsmillionær
Fikk omsider ut fingeren
I en alder av 37, snart 38 år og med krevende jobb som partner og senior markedskonsulent hos Guru Utvikling AS, har Steffen Aaserud andre ting å tenke på i hverdagen enn pensjon.
-Jeg må innrømme at pensjon ikke er det som står høyest på dagsordenen for tiden. Det er andre ting som er mer presserende enn det. Men jeg vet jo at dette er viktig, og en av de tingene som jeg burde ha gjort noe med for lenge siden. Nyhetsbrevene fra Pengeråd AS fungerer som en reminder. Hver gang jeg ser dem tenker jeg at nå må jeg snart se og få gjort det. Da jeg fikk se det siste nyhetsbrevet, bestemte jeg meg for at nå skal det skje. Jeg fikk omsider ut fingeren, som det heter. Jeg sendte en mail mot slutten av uken, og allerede mandagen etter fikk jeg en avtale, forteller Aaserud.
Små grep gjør store forskjeller
Steffen Aaserud visste lite om pensjonsordningen sin. Han er ikke alene om det. Ifølge Jo Helgestad i Pengeråd AS er det færre enn 50 prosent av nordmenn som sparer til egen pensjon, mens seks av 10 er bekymret for at pensjonen ikke vil være tilstrekkelig til å leve av. Like mange vet heller ikke hvor mye de får i pensjon.
-Det er vanskelig å sette noe konkret tall på det, men den generelle oppfatning er at bevisstheten rundt alt som har med pensjon å gjøre er særdeles lav, sier Jo Helgestad, og forteller at reaksjonen til Steffen Aaserud er typisk etter en slik samtale.
-Det fungerer gjerne som en øyeåpner, og skaper en forståelse for at det går an å gjøre noe. Det setter i gang en prosess. Og de fleste blir overrasket over at det er så enkelt å endre risikoprofil på den pensjonssparingen de allerede har. Å bytte fra lav til litt høyere risiko, vil gjøre store forskjeller og svært mye penger i det lange løp.
Mulig å bytte pensjonsleverandør
Steffen Aaserud byttet fra en lavere risiko til en høy risiko i sin spareprofil. Ifølge Jo Helgestad er dette et valg som ligger tilgjengelig i avtalen arbeidsgiveren har med sin bank.
-Det er også mulig å bytte pensjonsleverandør fra arbeidsgivers bankforbindelse til en egenvalgt leverandør. Det kan ha sine fordeler rundt bedre fondsutvalg, lavere kostnader, enklere betjening, og andre forhold. Dersom Pengeråd AS skal komme inn som rådgiver på ansattes pensjonsordning, er dette tilnærmet en forutsetning da det ikke er mulig å følge opp løsninger og pensjonsavtaler fra en rekke leverandører.
Fint å bli pushet litt
Steffen Aaserud er svært tilfreds med at arbeidsgiveren hans har en avtale med Pengeråd AS som inkluderer en personlig rådgivning om hvordan man kan få mest mulig ut av sin egen pensjonsordning.
-For et relativt ungt menneske med relativt normal inntekt og livssituasjon, er pensjon nærmest virkelighetsfjernt og uinteressant. Det er ikke noe vi snakker med kolleger og venner om. Da er det veldig fint å bli pushet litt til å bli bevisst på dette temaet, og gjøre de enkle grepene som kommer til å bli viktige den dagen vi ikke skal jobbe lenger.