En av de mer urolige ukene i år. Kina var senteret for “skjelvet” etter at rapporter tilsier at veksten i den kinesiske økonomien faller noe i 2018. Fra mandag til onsdag falt flere kinesiske fond 4%, dette som en mulig kuliminasjon av et fall som har vart fra 20.nov. og er i str.orden 8%. Med kinas økonomiske tyngde ble også andre markeder rammet, spesielt i Asia. Globale fond, med tung vekting på USA, har derimot klart seg godt. Også fordi dollaren igjen stiger (8,30). Europa, Sverige, Øst-Europa har også klart seg bra. Norge falt med 1,7% siste uke.

Vi har solgt SEB Norway og kjøpt Nordea Emerging Stars. Etter en meget sterk norsk periode fra juni og ut oktober, har Oslo børs falt 4% i november/desember. Fremvokenede økonomier har generelt hatt et sterkt år – det første gode etter mange svake – og Nordea synes å ha godt grep på også dette markedet. Vi har fortsatt dekning i Norge gjennom SEB Nordic. Vi har ellers trolig gjort noen gode innganger denne uken – som følge av markedsfallet.

Tester kan tyde på at porteføljer med færre fond kan gi høyere avkastning – og høyere risiko (teoretisk “korrekt”…). SIden vi i lengre tid har hatt en meget stabil utvikling, kan vi kanskje utfordre risikoen noe mot å jage høyere avkastning.

Ellers nærmer det seg årsslutt. Aksjesparekonto er fortsatt (til 31.12.) smart for de som har store aksjegevinster de ønsker utsette skatten på, men kanskje ta ned risikoen. Individuell PensjonsSparing er gunstig for de som ønsker å binde et beløp på opptil kr 40 000/år frem til pensjonsalder. Og skulle noen anbefale å selge seg ned i våre løsninger, vil jeg anbefale å vente til etter nyttår og utsette gevinstskatten ett år (gjelder Inv.Zero).

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.