fbpx

Ikke enkelt å være kunde eller rådgiver i et ekstremt usikkert og nervøst aksjemarked siden starten av oktober. Psyken utfordres, og det er ingen tvil om at mange har gitt etter for følelser og angst. Det er typisk i slike markeder de rasjonelle tar belastningen de følelsesstyrte ikke orker, og henter gevinsten aksjemarkedet over tid gir. I det hele, aksjemarkedet er i stor grad et psykisk spill med næringslivets verdiskapning som basis. Den enkelte spillers strategier, utførelse og verktøy varierer, mens det psykologiske elementet omfavner markedet som en vulkan nær utbrudd. 

Tross at media er på hugget, tross i at europeiske aksjemarkeder er på sitt laveste nivå på to år, tross at uken vi har vært igjennom har vært det tyngste siden mars….tror jeg vi kommer over også dette. Vi har falt snaue 2% siste uke, men er opp 1% siste mnd. og ned 4,6% i år (se graf pr 8.des. under der Oslo børs er streken, blått er oss). Og vi har like gode eller bedre resultater enn de fleste aksjebaserte «konkurrenter» siste 1-3 mnd.

Under følger enkelte sitater og hendelser siste uke, som bekrefter at det ikke er et svart/hvitt bilde:

  • Harald Espedal, tidl. direktør Skagen, nå investor,  tror vi har en korreksjon og ikke nedgang. – Det er fordi den økonomiske veksten er for sterk til en langvarig nedgang i aksjemarkedet. Jeg ser ikke klare nok tegn i verdensøkonomien til at det nå er økonomisk resesjon hverken i USA eller den globale økonomien, sier han til DN.
  • Wall Street Journal-oppslag om at Federal Reserve vurderer å senke tempoet på renteøkningene (bra for markedet)
  • Huaweis finansdirektør arrestert i Canada. Anklagen har med den amerikanske handelsblokaden mot Iran å gjøre, og har satt sinnene i kok særlig i Kina. Og man frykter for positiviteten i handelskrig-samtalene.
  • OPEC i villrede og uenighet om kutt i oljepris (som har rammet det norske aksjemarkedet hardt).  
  • Fortsatt gode macrotall fra USA, mens aksjemarkedet faller. Renteforventningene vibrerer. 
  • Bitcoin ned 80% siden toppen i juli 2017
  • Oppdaterte prognoser fra DNB (globalt og Norge) for 2019: Det vil gå greit….

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.