Ingen hyggelig uke da betydelige bransjer og økonomier har blitt ristet ned av frykt for mindre handel som følge av økt toll. Dette gjelder særlig USA/teknologi og Kina, som begge falt rundt 5% siste uke. Da over halvparten av vår portefølje består av nettopp tek og Kina, har vi falt nær 4%. Særlig tek har fram til nå vært årets vinner, til gunst for oss, men dette kan skje når det satses relativt høyt. Jeg har forøvrig ingen planer om å trappe ned dette, da det over lengre tid har vært teknologi som er veiviseren og drivkraften i verdensøkonomien. Kina er hardt rammet av uttrykte handelsrestriksjoner fra USA, men samtidig skal det sies at dette kom som en ytterligere forverring av en negativ børsutvikling i Kina siden slutten av januar. Feks har Shanghai-børsen falt 20% i perioden. Du lurer da kanskje på hvorfor vi da har vært i Kina, men fakta er at vårt fond viste en oppgang på 11-12% fram til for to uker siden. Fallet deretter har vært 8-10%. Fond i fritt fall bør ofte stå urørt! Det skal forøvrig sies at Kina steg 2% i natt – og billige kinesiske aksjer, og at også Nasdaq hadde en fin oppgang i går og ditto i fremtidige papirer i dag.

Norge er, sammen med Øst-Europa, ukas vinner og trakk noe opp. Vietnam var, som verdensindeksen, drøye 2% ned. Moment og trend i Vietnam er imidlertid nå slik at jeg velger å selge ut fondet. Midlene går til de gjenværende fondene. Om vi har tapt i Vietnam kan vi håpe på en gunstigere inngang i tek og Kina.

Den voldsomme ustabiliteten/volatiliteten de siste uker, som feks er blitt synliggjort i et “umodent” marked som Vietnam, er særlig en følge av utspill og forhandlinger på høyeste politiske nivå. Jeg er redd vi må leve med ustabilitet også fremover. Det hviler derfor fortsatt et krav på aksjer om at den belastningen ustabilitet medfører, skal forsvares av meravkastning i forhold til andre investeringsalternativer. Økonomisk vekst i USA rapporteres fortsatt å være sterk, det samme gjelder i både i nåtid og som forventning også i Norge og mange andre land. En særlig utfordring er derfor å klare å håndtere ustabilitet.

Nå er det også for min del snart ferie. Jeg kan derfor ikke love ukesrapporter regulært fremover. Men det kommer ved anledning, og jeg vil uansett følge portefølja. Nå er det snarlig kvartalsrapportering. Vi vil få positiv kvartalsutvikling, men siste to uker har ødelagt for et ellers meget bra kvartal.

God sommer!

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.