Høsten har vært sterk, 8% siden starten av september. Forrige uke var det turbulens, og særlig Asia fikk en smell. Men nettopp Asia, med Kina, Japan og Korea i spissen har reist seg, og flere fond har nådd 5% siste uke. I ettertid kan vi si at vi har vært for forsiktige i høst. Nå har vi gearet noe opp, byttet x med y, og nå p med q. Kanskje – kanskje ikke – er det for sent, feks x har begynt å klatre igjen siste uke. Ny boost for NOK vrs fremmed valuta i dag da NOK plutselig styrket seg nær 1% etter rentemøte i Norges Bank med antagelser om noe raskere rentehevning enn forventet. USA satte forøvrig opp renten 0,25% i går. Men det var som forventet, og medførte begrenset markedsreaksjon. Wall Street fortsetter å sette rekorder, S&P 500 er opp 19% og Nasdaq 27% (i USD). Etter en sterk periode for fremmed valuta, var USD i dag tidlig ned 3% og EURO opp 8% hiå. Mange tror at valutaene vil holde seg sterke ut året, men at de deretter kan svekkes.

Ellers begynner det å nærme seg årsslutt og skatt blir igjen et tema. Jeg har gjennom høsten nevnt at Aksjesparekonto er bra for de som ønsker å flytte en aksjegevinst inn i fond, og få en utsatt skatt. Jeg har skrevet at IPS er forbedret og gir en skatteutsettelse på 24% av volumet du sparer og binder frem til pensjonsalder. Nå skrives det igjen at BSU er en svært god spareform, og det stemmer (20% avkastning bare av skattemessige grunner). -Men det er ikke alle av oss som er under 34 år… De av dere som har Aksje-og fondskonto får nå en melding om at dere må LEI-registrere dere for å kunne handle i 2018 og fremover (kostnad $119). Merk da at dette kun gjelder de som skal handle i aksje og mer kompliserte produkter. Det gjelder IKKE fond. Så dere kan de bort fra meldingen. Og til slutt, skulle dere tenke å ta ut noen kroner fra konto, vent til etter nyttår. Det gir ett års utsettelse med skattebetaling (gjelder Inv.k.Zero).

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.