Jeg antar at mange har den grad av kontroll det er mulig å ha over presidentvalget i USA og covid 19. Det vil si at vi generelt ikke har kontroll! Nettopp det gjør det særdeles spennende og utfallsrommet er stort. For oss som er i finansmarkedet oppfatter jeg likevel at det er en konsensus om at covid-usikkerheten vektes tyngre enn hvem som skal føre USA og verden videre de neste fire år. Til tross for en god virus-situasjon i Asia, er det særdeles tungt i Europa, USA/Amerika, Midt-Østen og India nå. Covid-nedstenging vil ramme realøkonomien, og tross minnet om en rask gjenvinning i finansmarkedet i mars/april, er usikkerheten rundt hvor mye realøkonomisk fall finansmarkedet på kort og lang sikt kan assimilere, stor. Når det gjelder Trump eller Biden var det lenge ansett som at markedene ville applaudere Trump. Men de siste ukene oppfatter jeg bildet er blitt mer nyansert og at forskjellene ikke blir så store. Biden vil også være forsiktig med skatteøkning, særlig for normalinntekter, men vil trolig øke selskapsskatten noe. Bransjer som farmasi/helse, miljø, infrastruktur og offentlig forbruk generelt vil trolig komme best ut med Biden, mens olje, gass og tradisjonell industri støttes av Trump. Oppsummert spesifikt for finans mulig en viss fordel med Trump. Men kanskje er det verdt å ofre noen prosent avkastning for en mer respektfull tone og en mer global tilnærming?

Overnevnte har ført til et mer brokete marked de siste ukene. Vår portefølje holdt seg likevel meget bra til rundt 20. okt., men har måttet ta en dipp etter dette. Fallet er likevel begrenset, og lavere enn fryktet, både i forhold til Oslo Børs og verdensindeksen har vi klart oss like bra som nevnte også i et negativt marked. Ser vi på årsbasis er vi fortsatt ekstremt langt foran med +24% foran verdensindeksen (i NOK og i absolutte tall) og 45% foran Oslo Børs. Siden fallet var varslet, dvs covid har kommet brått på nå, burde vi kanskje ha gått ut for mange uker siden. Men siden timing fortsatt er noe av det mest krevende vi gjør, er jeg tilfreds med beslutningen om å sitte rolig. Se vedlagt bilde av porteføljeutviklingen. 

Egen pensjonskonto har du kanskje hørt om? Fra 1.jan. 2021 vil alle som i dag har innskuddspensjon etter planen få en egen pensjonskonto. Innskuddspensjon er lovpålagt pensjonssparing for alle ansatte i det private næringsliv. Poenget er at i dag har mange ansatte forskjellige pensjonsgoder (pengsjonskapitalbevis og fripoliser) fra forskjellige arbeidsforhold og dermed forskjellige pensjonsleverandører. For bedre oversikt, mindre gebyrer og mer effektiv pensjonsforvaltning vil da den ansattes pensjonskapitalbevis – og evnt egen pensjonssparing – samles i en pensjonskonto hos nåværende arbeidsgiver. Den ansatte kan imidlertid selv velge å bytte pensjonskonto-leverandør etter eget ønske. Dette er etter min mening et glimrende forslag som vil øke bevisstheten og forståelsen rundt egen pensjon. Og det vil for mange føre til større pensjonsutbetalinger, gitt at man benytter dyktige rådgivere i forvaltningen…!

Bookmark and Share

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.