Mange er frustrerte, nervøse eller forbannet nå. Børsene har gjennom uka fortsatt fallet som startet 3.okt med den amerikanske sentralbanksjefen som meldte at om høy fart i økonomien, og at dette ville fortsette. Dersom veksten er over målsatt vekst betyr det å bremse økonomien, dvs enten redusere oppkjøp av eller selge obligasjoner – eller sette opp styringsrenten. Den amerikanske 10-års statsobligasjonsrenten gikk da opp til ca 3,3%, og fremtidig rentekost for amerikanske bedrifter nådde bekymringsutløsende høyder. Dette skjedde samtidig med mange andre geopolitiske utfordringer (handelskrig med Kina, journalistdrap i det saudiske konsulatet, frykt for høyere oljepris, forventet lavere vekst i verdensøkonomien, budsjetturo i Italia, dårlig forhold til Russland, mm). Og i tillegg er bakteppet høye amerikanske aksjekurser etter solid oppgang over flere år, lavere forventet resultatvekst hos bedriftene, og fortsatt økte styringsrenter….. Kanskje ikke rart noe skjedde…? Men triggeren var – som vanlig – vanskelig å vite at skulle komme akkurat da. Dette har medført en korreksjon (ned 10-15% over kort tid) i mange markeder der særlig US tech, Europa, Norden, Asia/Kina, men også verden generelt ble truffet. US tech er typisk ned 15% i perioden. Først brått ned i perioden 3-10, deretter opp/ned – med fall på Nasdaq 4% onsdag 24. og opp 3% torsdag 25. US 10 år er nå på ca 3,10%. Oktober ligger an til å bli den svakeste aksjemåneden globalt på tre år.


Så langt fakta. Nå følelser, frykt og nervøsitet. VIX-indeksen måler dette, og endret seg begrenset fra 3.okt men har deretter steget til høyder vi sist så i feb./mars. +/- 3-4% to dager etter hverandre sier mye. Økt frykt, men kursene begynner å flate ut. 


Hva med oss? Jeg mener vi har klart oss relativt bra – ned 7,5% siden 3.okt. Vårt helsefond har vært meget bra i perioden og nesten uten verditap. Tech-fondet har falt ca 15%. Verdensindeksen har falt ca 7,5% i perioden, Oslo Børs rundt 8%. 


Som du skjønner er jeg lite lysten til å selge. Følelsene er sterke, det irrasjonelle står sterkt. Jeg tror fakta og det rasjonelle etterhvert tar over. Jeg tror på en fortsatt bra vekst særlig i den amerikanske, den norske (og den vietnameske) økonomien, men også globalt. Senest i dag kom BNP-vekst i USA på 3,5% i 3.kv. Men at kursveksten kan bli lavere enn hva den har vært de siste 3-5 år, ja det er nok sannsynlig. Og – som vi har sett siden jan/feb i år – fortsatt volatil. Det blir ikke enklere å høste meravkastning. Til info ligger fortsatt obligasjonsporteføljen på ca 7% pa.

Bookmark and Share
Kategorier: Månedsrapport

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.